Un dia al Laboratori (segona part)

Aquest post és la segona part del post anterior Un dia al Laboratori. Malgrat que crec que es pot llegir independentment, si voleu saber com comença la història us recomano que el llegiu.

Vaig comentar anteriorment que al wet lab, els temps es prenen el seu temps. Així doncs, al cap d’un parell de dies d’estar preparant la Immuno, vam trobar un forat per a anar una horeta a la cambra fosca. No és cap lloc on castiguem els investigadors que es porten malament. Si el que hem de veure són fluorescències, doncs simplement, necessitem estar a les fosques. Per altra banda, si ho recordeu, el que volem veure és el nucli d’una cèl·lula, per tant, també necessitem un microscopi que, precisament, és dins de la cambra fosca.

L’Erika comença a treure els portaobjectes d’una capsa. Els portaobjectes, potser no sabeu exactament què són, són uns vidres rectangulars on es posen les mostres per  veure al microscopi. En aquest cas, porten el vidret rodó, del que ja us vaig parlar, amb les cèl·lules. A simple vista no es veu res, però quan posem el ‘porta’ al microscopi, i s’il·lumina adequadament, comencem a veure coses. De moment es veuen uns punts blaus, són els nuclis.

A continuació es produeix un diàleg d’aquest estil entre l’Erika i la Mari:

– De moment no veig que es vegi res

– és la història de cada divendres

– Aquests són els tractats mitja hora?

– Aquí distingim els que tenen els altres anticossos….

– Anem a mirar el de 48h.

– aquí hi ha moltes més cèl·lules

– Potser no està tan malament….

– Queda clar, cal esperar 48 hores

D’acord, aquesta conversa, no és ben bé una conversa… l’Erika i la Mari ja s’entenen entre elles, en cada moment, cadascuna sap què vol dir l’altra. Com que tenen molta experiència treballant al laboratori, per elles això és gairebé una feina rutinaria. Però en realitat no en té res de rutinaria. Perquè us en feu una idea, us poso aquí algunes fotos que els vaig fer:

 

Després d’estar una estona observant diferents mostres arriben a la conclusió que segurament per a obtenir resultats cal esperar més de 24h hores. Però finalment, em diuen que de moment encara no podem donar res per a definitiu. Haurem d’esperar a veure les mostres al Confocal.

El Confocal és un altre microscopi que és en una altra cambra, com que és més delicat i precís, és un servei que al Parc Científic cal reservar amb una mica de temps. Aquí comença una altra fase de tota aquesta història, doncs per a veure resultats encara haurem d’esperar uns dies més.

Finalment han passat setmanes fins que m’he afegit a una de les estades al Confocal.  Entrem amb l’Erika a una altra cambra fosca, en realitat no és fosca del tot, tenim alguna il·luminació i hi ha dues pantalles d’ordinador, però les parets són totalment negres. Aquest espai ha d’estar molt aïllat, fins i tot per a què no entri pols a la zona, en entrar hem passat per una mena d’estora enganxosa on hi queda la pols que potser portem a la sola de les sabates.

També em crida l’atenció que cal entrar sense mòbil, és per les interferències. De fet en entrar el poso en mode avió, però sembla que la imatge no és del tot correcta, apago el telèfon però segueix igual. Es veuen unes línies a la pantalla que sembla ser que no s’haurien de veure, “són interferències” diu la Mari. I l’Erika se’n va a buscar els responsables que entren i comenten que segurament és algun cable, toquen una mica per allà, toquen alguns dels botons, i es veu gairebé igual, però sembla ser que ha millorat.

Així doncs, ens posem a la feina. La Mari mira pel microscopi i busca una zona en què es vegin bé les cèl·lules. Quan les té localitzades avisa a l’Erika que està preparada al “control de comandaments”. De fet, aquest microscopi és com el de l’altre dia però més precís, està tot cobert amb una mena de capsa de plàstic transparent que serveix per protegir les lents i les mostres de qualsevol partícula de pols que pugui malmetre la imatge.

Mentrestant, l’Erika seu davant de les dues pantalles, un cop la Mari ha trobat una part on les cèl·lules es vegin, ella es posa a fer les fotos. Primer es veu la imatge amb uns puntets verds al fons i una mena de taronja a les cèl·lules, però el verd en realitat és negre, allà no hi ha res, i a la resta depenent del color que il·lumini veiem el nucli o uns danys a l’ADN.

“Què et sembla?” em pregunta l’Erika, “doncs la veritat és que no acabo d’entendre realment què feu, suposo que he oblidat de què anava l’experiment”. I recopilem, l’Erika em fa una explicació fantàstica però parla tan de pressa que em costa seguir-la. Ho explica amb tanta passió, que s’intueix com li agrada la seva feina. Finalment, però, he captat el més important:

Des de la primera Immuno en què vaig estar amb elles, han fet alguns experiments més. Recordem que l’objectiu d’aquest experiment és dissenyar-ne un, d’experiment. La qüestió més important és trobar en quines condicions es farà el següent experiment: apliquen una droga (medicament) que habitualment es fa servir en quimioteràpia, a unes cèl·lules que en siguin sensibles, i volen veure quines exposicions de la droga cal fer servir i en quin moment, un cop exposades, es comença a produir dany  a l’ADN i encara no hi ha reparació. Ja han fet aquest experiment 3 vegades durant 3 setmanes diferents. D’això se’n diu una rèplica biològica, és a dir, es repeteixen els experiments començant de zero per veure si es troben els mateixos resultats, si és així es dóna el resultat per vàlid. De cada experiment també en fan duplicats, en aquest cas agafen dues mostres de cada cas. I els casos diferents són amb diferents exposicions al medicament, de 5, 10, 20 i 30 minuts. A més dels temps d’exposició, també es tenen en compte diferents temps de recuperació, és a dir, els temps on, després d’haver incubat i retirat el medicament, es recullen les cèl·lules. Això es fa per poder delimitar el temps on es produeix un dany a l’ADN però encara no s’ha reparat del tot. En aquest experiment s’han deixat 3, 6, 24 i 48h.

De cada una d’aquestes mostres en fan 3 fotos, així que us podeu imaginar que ja portem una estona en aquesta cambra fosca. No es fa llarg però, perquè estic aprenent moltes coses. Tornant per exemple al Confocal, ara l’Erika m’explica com funciona. El que fa aquest microscopi és enfocar en un pla concret, i el diafragma obté l’obertura òptima per a la confocalitat. Així doncs, el que obtenim és una imatge d’un pla i per tant les imatges són molt més precises que amb el microscopi normal. També m’expliquen que, si ho volguéssim, podríem anar fent fotos canviant el pla cada 2 micres, per exemple, i després fer una reconstrucció 3D.

Acabo d’escriure aquest post i realment encara no tenim resultats concrets, però li demano a l’Erika que em deixi ensenyar algunes de les fotos:

confocal

A la imatge podem veure les diferències entre la mostra sense tractament, una tractada 5 minuts i una tractada 30 minuts. En cada cas veiem la imatge original, una ampliació amb els nuclis en blau i el dany a l’ADN en verd, i una ampliació on només es veu el dany.

El que sí que us puc dir, és que estem molt a prop de saber quin temps d’exposició farem servir i en quin moment, un cop feta l’exposició, haurem d’aturar el procés. Si tot va bé, d’aquí a alguns mesos tindrem els resultats d’estudiar el dany produït en l’ADN i els mecanismes de reparació que la natura ha previst que tinguin les pròpies cèl·lules. Estudiar els mecanismes de dany i reparació de l’ADN ens serveix per aprofundir en el coneixement dels processos que finalment acabaran produint les mutacions. I aprofundir en aquest coneixement, probablement donarà pistes per a la prevenció i el tractament del càncer en un futur.

Links relacionats:

Un dia al Laboratori

Les Mutacions

Parc Científic de Barcelona

 

 

Un pensament sobre “Un dia al Laboratori (segona part)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s