Hi pot haver un únic medicament per a tractar el Càncer?

Tradicionalment la humanitat, i en especial la ciència, tendeix a buscar respostes senzilles a problemes complicats. Des de fa moltíssims anys, els físics busquen una única teoria que expliqui totes les interaccions que es donen a la naturalesa, i per tant, que acabi explicant qualsevol fenomen que es produeixi a l’Univers. De moment, però, no se n’han sortit. No és estrany doncs, que pensem que seria desitjable que hi pogués haver un tractament únic per al càncer. En aquest cas, ja us avanço que no serà possible, i a més, segurament en les properes dècades el que passarà és que es multiplicaran els possibles tractaments per al càncer. No vull dir que no hi haurà opcions, al contrari, hi haurà més opcions i seran més diverses, i això té relació amb un concepte que se sent molt sovint darrerament: la medicina personalitzada o la medicina de precisió.

Un dels motius pels que no hi pot haver un sol tractament, és que el càncer, certament, no és una única malaltia. De fet, els experts actualment compten que en són més de 200, però que tenen alguns elements en comú. L’any 2000 els investigadors Douglas Hanahan i Robert A. Weinberg van fer una descripció dels trets característics principals del càncer, i els van agrupar en sis. L’any 2011 van fer una actualització molt més detallada i van afegir alguns trets més.

Us explico, doncs, alguns d’aquests trets, els més importants, que tenen en comú totes aquestes malalties que englobem sota el mateix nom: el càncer. El tret fonamental de les cèl·lules canceroses és la capacitat de mantenir la seva proliferació de manera constant i crònica. Aquesta capacitat es manté de forma sostinguda degut a canvis en la regulació del cicle cel·lular. Un altre tret és la capacitat d’evitar els supressors tumorals. Normalment el cos està preparat per combatre el creixement descontrolat d’un tumor a través d’unes proteïnes que regulen aquest creixement i que anomenem supressors tumorals. Hi pot haver alteracions genètiques en aquests supressors que facin que es desactivin i no actuïn com ho havien de fer. La resistència a la mort programada o apoptosi és una altra característica que podem trobar en els tumors cancerígens. La majoria de cèl·lules del cos estan programades per a morir, en alguns casos això és necessari per a un bon funcionament del teixit o de l’òrgan corresponent. D’aquesta manera renovem les cèl·lules de la pell, per exemple. Aquesta mort programada està regulada per un mecanisme que es pot alterar i fallar. Un altre tret és la presència d’angiogènesi, que és la formació de vasos sanguinis a partir de vasos pre-existents. Aquest procés natural durant les etapes de formació embrionària o en alguna altra circumstància molt concreta, es produeix també en els tumors i permet aportar els nutrients i l’oxigen necessari per al creixement tumoral. També trobem que les cèl·lules tumorals tenen la capacitat d’evadir el sistema immunològic. Aquest sistema està format per una mena d’exèrcit de cèl·lules preparades per a combatre la presència d’elements estranys en el nostre cos, com els virus per exemple. Ara bé, si la cèl·lula tumoral, per alguna raó aconsegueix que no la reconeguin com a un perill per al cos, és capaç d’escapar-se d’aquest exèrcit protector.

Ja podem intuir, doncs, que hi ha múltiples possibilitats que ens poden conduir a que es desenvolupi un tumor cancerigen. Per tant, en cada cas els medicaments per a tractar-lo poden ser diferents. Estudiant quines alteracions trobem en el genoma de cada tumor, de cada tipus de càncer o de cada persona en concret podem recollir informació de quins són aquests mecanismes que no han funcionat bé.

Un exemple ben conegut pels experts és quan trobem el gen BRAF mutat, que fa que es generin unes proteïnes atípiques que donen ordres a la cèl·lula per què es segueixi multiplicant indefinidament. Hi ha un medicament anomenat Vemurafenib que bloqueja aquestes proteïnes. Aquesta mutació a BRAF, per exemple, es troba en el 50% dels melanomes i en alguns càncers colorectals. En aquests casos serà adequat administrar Vemurafenib. Però si no trobem aquesta mutació, encara que sigui el mateix tipus de càncer, no té sentit administrar aquest tractament.

Si podem estudiar les alteracions en el genoma de molts pacients, cada cop serem més capaços d’entendre els mecanismes que han produït el càncer, i per tant, serem més a prop de trobar un tractament específic per a cada pacient. Les darreres dècades, s’ha pogut avançar moltíssim en les tècniques de seqüenciació del genoma, i això ha fet que tenir dades de tot el genoma d’un tumor, actualment, sigui molt més ràpid i menys costós econòmicament que fa tan sols 8 anys. Gràcies als avenços en la tècnica, s’han pogut recollir dades genòmiques, és a dir, de l’ADN dels tumors, de milers de pacients a nivell mundial.

Quan els investigadors han estat capaços d’analitzar dades genòmiques de milers de tumors, s’ha pogut veure que en realitat, cada cas és diferent, i potser el tractament que és eficaç per a un tumor no ho és per un altre. Una de les tasques importants del nostre grup és recollir i analitzar tota aquesta informació, i crear eines informàtiques que serveixin per a treure conclusions de tota aquesta informació. Una d’aquestes eines s’anomena IntOGen, i la fem servir per a detectar quines són les mutacions conductores del càncer (més informació en el post sobre Les Mutacions). Com a exemple, l’any 2015 vam analitzar amb aquesta eina dades genòmiques de 6792 tumors diferents de 28 tipus de càncer, i es van identificar un llistat de 459 gens que tenien potencialitat de ser conductors de càncer. Actualment, estem fent una actualització de l’anàlisi i estem analitzant dades de 30.000 tumors de 42 tipus diferents de càncer.

A mesura que tinguem més dades i les puguem analitzar millor, cada cop tindrem més informació relacionada, i per tant més capacitat de triar o dissenyar un tractament específic per a cada cas. Haurem avançat en la medicina personalitzada o de precisió i per tant no tindrem una única cura per al càncer, però tindrem la informació necessària per al tractament de cada cas particular.

Links relacionats:

Les Mutacions

Article citat:  Hallmarks of cancer: the next generation

 

rawpixel-550991-unsplash

Photo by rawpixel on Unsplash

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s