Obrir la ciència a la societat: Més enllà de comunicar la ciència

El darrer mes he pogut assistir a dues trobades que s’han fet a Barcelona molt interessants. La primera sobre Comunicació científica: el Campus Gutenberg-Cosmocaixa; i la segona sobre Ciència Oberta: el B-Debate “Open Science: From Values to practice”.

Del Campus Gutenberg m’agradaria destacar la sessió d’obertura, va ser especial per dues coses. La primera, el tema tractat: el paper de la dona a la ciència amb el títol “Comunicació de la Ciència Post 8M”. La segona, pel format: els organitzadors van preparar el que van anomenar un Auditori rodó. Va ser com una taula rodona, però en què les cadires dels convidats que van participar primer expressant les seves opinions, anaven quedant buides i s’anaven omplint en rotació amb participants del públic. Em va agradar molt el format ja que permet el públic participar amb un rol equivalent al dels convidats; i això obliga als assistents a ser participants “de ple dret”. Això obre la participació del públic totalment.

També m’agradaria esmentar un taller en el que vaig participar: “Events 360º i el pacient expert”. Les conductores del taller ens van convidar a organitzar un event sobre una malaltia crònica amb la participació de pacients. El fet d’incorporar tots els agents implicats ( stakeholders) en un event sobre un tema és importantíssim, permet un diàleg en comptes d’una simple transmissió de coneixement científic, i per tant estem parlant de comunicació en tot el seu significat.

Del B-Debate vull destacar principalment el contingut. Encara que també es va fer l’esforç de recollir recomanacions en les sessions paral·leles de la segona jornada. És difícil resumir el contingut de dia i mig de debat en un escrit breu, de manera que sense voler abarcar-ho tot, us resumiré les idees més importants o trencadores segons el meu parer. El ponent principal, Frank Miedema, va parlar de la ciència en transició cap a la ciència oberta. Bàsicament va expressar que el sistema de recerca actualment és un sistema totalment tancat i hiper-competitiu, on el que més importa és la carrera investigadora. Ell considera que en aquest sistema hi falta un element clau: el pacient. “Are we making a cure or a career?” és en què ho va resumir. A continuació d’aquesta xerrada hi va haver un seguit de xerrades d’aspectes més concrets, totes interessants, sobre accés obert, integritat de la ciència, ètica, reproductibilitat, finançament, avaluació de la ciència, aspectes pràctics de com involucrar la societat en la ciència i molt més. Ian Sullivan va fer èmfasi en quina narrativa fem servir, cal canviar la narrativa actual de la crisi, alguna cosa va malament en ciència i s’ha d’arreglar, i passar a una narrativa més positiva d’aprofitar l’oportunitat per al canvi. Cal trobar els canvis i progressar cap a unes pràctiques que produeixin un benefici col·lectiu.

Aquests dos esdeveniments m’han ajudat a acabar de consolidar un pensament que fa temps que tenia: amb divulgar la ciència no n’hi ha prou. Divulgar és necessari, és clar, però cal tenir en compte dues coses molt importants. La comunicació requereix dues direccions, és a dir: no n’hi ha prou amb explicar sinó que també cal escoltar. Però a més, cal obrir la ciència a la societat, i això va molt més enllà d’explicar i escoltar, cal involucrar a la ciutadania en tot el procés de fer ciència. No és suficient que els científics expliquin la ciència que fan a una societat fora del sistema, la societat ha de formar part de la ciència i d’aquesta manera la ciència formarà part de la societat.

Sortosament, en l’actualitat hi ha nombroses experiències que van en aquest sentit. Aquí hi poso uns exemples, però n’hi ha molts més:

Saca la lengua 

Mosquito Alert

Citilab

Beepath

Barcelona Respira

Zooniverse

PublicLab

 

I per acabar no em puc estar de fer una recomanació: Si ets científic t’animo a pensar en algun projecte nou. Si no tens relació amb la ciència, t’animo a participar en algun projecte que t’engresqui. D’aquesta manera segur que tothom hi apren alguna cosa!!!

 

Links relacionats:

Campus Gutenberg-Cosmocaixa

D-Debate: Open science: From Values to Practice

TED talk Frank Miedema

 

Un pensament sobre “Obrir la ciència a la societat: Més enllà de comunicar la ciència

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s