La Genòmica del Càncer

El grup BBGLab estudia el càncer a partir de la genòmica. Així doncs, començaré explicant què és el càncer i una mica què és la genòmica.

Del càncer tothom qui més qui menys n’ha sentit a parlar, tothom té algun familiar o conegut que ha patit un càncer. Però, tenim realment clar què vol dir?  Sovint es parla de que el càncer és una malaltia, però el càncer realment engloba un conjunt bastant ampli de malalties. Aquest conjunt de malalties tenen una sèrie de característiques en comú, sí, però els mateixos tipus de càncer solen tenir característiques genòmiques diferents. Això vol dir, que si s’analitzen les cèl·lules d’un tumor d’un pacient, i es comparen amb les d’un altre pacient amb el mateix tipus de càncer, s’hi poden trobar diferències importants, i per tant, malgrat el càncer ha començat al mateix teixit, potser la malaltia d’un i l’altre són diferents.

Però, anem a poc a poc, per a entendre el més bàsic, comencem pel principi. El cos humà està format per milions de cèl·lules organitzades en diferents teixits i òrgans, totes elles amb diferents funcions per a la vida. Algunes d’aquestes cèl·lules es dupliquen per regenerar els teixits, un exemple senzill és la pell. Aquesta regeneració és necessària perquè normalment les cèl·lules es multipliquen, fan la seva funció i quan envelleixen, moren. Una característica important de quasi totes, és que normalment quan una cèl·lula “s’espatlla” hi ha uns mecanismes que fan que la cèl·lula mori i no es reprodueixi. En algunes ocasions aquests mecanismes fallen i una cèl·lula “espatllada” es comença a reproduir indefinidament. L’acumulació d’aquestes cèl·lules que no paren de reproduir-se forma els tumors. Els tumors malignes, a més, tenen la capacitat d’escampar-se per tot el cos, i d’aquesta manera es forma el que anomenem metàstasi.

Generalment es classifica els tumors segons el teixit on s’ha originat inicialment, d’aquesta manera parlem de càncer de mama, de pulmó o de còlon, per posar només alguns exemples. En els darrers anys s’ha vist que hi ha altres característiques del tumor que poden ser més importants a l’hora d’establir el millor tractament, o de conèixer millor la malaltia, inclús per a classificar-la. Algunes d’aquestes característiques estan amagades en l’ADN de les cèl·lules del tumor, i això és el que s’estudia amb la Genòmica del Càncer, és a dir, s’estudia com és el genoma (tota la informació genètica), de les cèl·lules extretes del tumor i a partir d’aquí es poden anar traient conclusions.

Però, tornem a anar a poc a poc, això de la genòmica no és tan senzill, més endavant us explicaré una mica més sobre què és l’ADN, com es va descobrir, i sobre les tècniques que es fan servir actualment per a estudiar-lo. De moment, per començar, crec que us he donat força informació, però us en vull donar una miqueta més.

Un aspecte important de la genòmica és que la informació que s’obté d’analitzar el genoma de diferents tumors es va acumulant a tot el món. Hi ha unes quantes associacions, fundacions, hospitals, que van guardant la informació obtinguda de milers i milers de tumors, i aquesta informació es fa servir per a investigar. Així doncs, els científics que es dediquen a la Genòmica del Càncer com els del nostre grup, són com detectius privats, que a partir d’una sèrie de dades amagades a l’ADN dels tumors acaben descobrint un munt de característiques d’aquestes cèl·lules que en el futur podrien ajudar a trobar noves maneres de tractar el càncer.

 

 

4 pensaments sobre “La Genòmica del Càncer

Deixa un comentari