Els autors agraeixen la contribució dels pacients

Tots els articles científics tenen un apartat que potser llegeix poca gent, però que sempre hi és i que és important: l’apartat dels “Agraïments” (Acknowledgements en anglès). Aquest apartat sol mencionar quines fonts de finançament té el grup o grups de recerca per portar a terme la recerca que fan i que han publicat, i acostuma a incloure un reguitzell de sigles de ministeris, fundacions i altres entitats finançadores. Ara bé, algunes vegades hi podem trobar aportacions una mica especials. En el darrer article publicat pels investigadors del Grup de Recerca de Genòmica Biomèdica de l’IRB, hi trobem un apartat d’agraïments que comença amb un de molt important:

“Primer i més important, els autors agraeixen la contribució dels pacients de càncer, les seves famílies, i el conjunt de metges i investigadors de genòmica del càncer que recullen, processen i seqüencien laboriosament desenes de milers de mostres de tumors de càncer. Sense ells, aquest compendi de gens conductors de càncer no hauria estat possible. “

 

 

I continua amb els agraïments a les entitats finançadores, que, evidentment, també són molt importants.

Per entendre una mica el context, l’article en qüestió és un compendi de gens conductors de càncer, és a dir, a partir de  milers i milers de dades, a través de les eines bioinformàtiques de les que és expert el grup, s’han aconseguit identificar quins gens han contribuït amb una mutació a què un tumor determinat hagi esdevingut cancerós, i hagi desenvolupat la malaltia.

 

Aquests són els noms del gens que apareixen més vegades en el compendi.

 

Així doncs, perquè és tan important la contribució dels pacients?

És important perquè elaborar aquest compendi, que ha aconseguit identificar 568 gens amb potencial per a produir càncer, ha estat possible gràcies a l’anàlisi de 28.000 mostres de tumors procedents de 221 cohorts. Això significa que en 28.000 ocasions hi ha hagut un pacient i/o uns familiars que han acceptat que la informació genòmica del seu tumor pugui ser recollida en una base de dades i que aquesta base de dades es pugui utilitzar per a ús científic a tot el món. En 28.000 ocasions, hi ha hagut tot un equip tècnic que ha recollit la mostra de manera adequada per a què pugui ser seqüenciada. En 221 Hospitals o centres de recerca de diferents llocs del món, uns equips tècnics han elaborat protocols per a l’emmagatzematge i ús segur d’aquestes dades.

Sense tota aquesta tasca al darrera, una part important de la recerca que es fa al món  per comprendre millor el càncer no es podria fer. I és una recerca que cada cop esdevé més important. Els avenços tecnològics permeten que cada cop es puguin recollir i seqüenciar més mostres. Però també permet que es puguin emmagatzemar i analitzar milions de dades de la que s’extreu informació i coneixement valuós de cara a investigar nous tractaments o de cara a desenvolupar el que s’anomena Medicina Personalitzada o de Precisió. Aquesta Medicina del futur és la que permet tenir una informació tan acurada del tipus de tumor d’un pacient que permet aplicar el tractament que se sap que serà més eficaç en aquelles condicions. Aquesta Medicina del futur és també una mica la Medicina actual, doncs la informació recollida avui d’un tumor d’un pacient, pot donar les claus per a tractar un pacient d’aquí a uns mesos o un any.

Per això la recerca en càncer (i el mateix passa en moltes altres malalties), cal agrair-la cada dia a tots els investigadors que la fan, però també als milers de pacients que n’aporten les dades desinteressadament pensant en les altres persones que podran aprofitar el coneixement adquirit a partir de les seves dades.

Com a grup de recerca especialitzat en la Genòmica del Càncer, els estem enormement agraïts, i així ho expressarem sempre que calgui i tantes vegades com calgui per a què la seva aportació també pugui ser reconeguda.

Links relacionats

Notícia sobre l’article al web de l’IRB Barcelona

Un pensament sobre “Els autors agraeixen la contribució dels pacients

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s