“Si trobes la motivació que et fa anar endavant, els entrebancs que trobes, els pots superar”

Per a aquest post vull encetar una nova categoria: les entrevistes. La meva idea és entrevistar als integrants del Grup de Genòmica Biomèdica de l’IRB Barcelona. Així, a més de conèixer la ciència que fem, coneixereu també les persones que fan aquesta ciència. Descobrireu que els científics són persones normals com qualsevol altra…o potser no, en realitat poden ser molt interessants i molt normals alhora.
Començaré amb una entrevista a una estudiant de doctorat de segon any: la Clàudia Arnedo.
La Clàudia va arribar al grup fa més de 2 anys, va començar amb nosaltres el seu TFM (Treball Final de Màster) i de bon començament va encaixar molt bé al grup. És de la mena de persones que encomana entusiasme, ja sigui per engegar un nou projecte de recerca, per participar en una activitat de divulgació el cap de setmana o per organitzar un berenar o el que sigui. Sempre té alguna idea al cap, se li nota per una rialleta preciosa combinada amb unes espurnes als ulls.

IMG-20191128-WA0005

La Clàudia presentant la seva xerrada “OncodriveCLUSTL: a sequence-based clustering method to identify cancer drivers” a la Conferència AdvCompBio, una Conferència amb ponents només dones que s’ha organitzat recentment a barcelona. Fixeu-vos en les imatges de la presentació, totes fetes per ella mateixa.

És una investigadora excepcional ja des de les primeres etapes de la seva carrera, per a fer el doctorat ha obtingut una beca de la Fundació “La Caixa”, però això no és tot. Es va graduar en Ciències Biomèdiques a la UB amb Premi Extraordinari de Carrera, va fer el seu Treball Final de Grau amb una beca de la AECC. El 2016 va ser premiada amb la beca del programa Màsters d’Excel·lència de la Fundació Catalunya-La Pedrera per cursar el Màster de Bioinformàtica de la UPF. Actualment, com he comentat, està fent la tesi doctoral amb la Núria López-Bigas al Grup de Genòmica Biomèdica a l’IRB Barcelona.
Fa un any la Clàudia ens va “enredar” a la meitat del Grup a preparar una activitat per a explicar la recerca que fem a la Fira de la Recerca en Directe, va ser una experiència molt enriquidora i que hem gaudit molt tots els que hi hem participat. En aquest post ja us vaig parlar de com vam arribar a pensar una activitat participativa que ajuda a entendre una de les línies de recerca del grup titulada “Desxifrant el codi del càncer”.

Sense més preàmbuls, després de dies molt atrafegats, hem trobat una estona per xerrar una mica, aquest és el resultat:

 

Què és el que més t’agrada de fer ciència?

investigar problemes desconeguts que tenen a veure amb la salut, en aquest cas, amb el càncer.

 

Per què et vas decidir a estudiar Ciències Biomèdiques?

Tenia molt clar que volia fer recerca en Biomedicina, i vaig decidir que Ciències Biomèdiques era el millor camí per arribar-hi.

 

I l’inici amb la Bioinformàtica, com va ser?

Al Treball Final de Carrera havia d’analitzar dades del projecte GTEx (Genotype-Tissue Expression). Volia estudiar l’expressió d’uns gens concrets del metabolisme de la glucosa en els 53 teixits diferents dels que té dades aquest projecte. Per començar, no sabia ni com baixar les dades i, quan finalment ens van ajudar a aconseguir-les, el full de càlcul era tan gran que amb Excel es col·lapsava. Va ser a partir d’aquí que vaig entendre la importància que tenen les eines bioinformàtiques per a la recerca en Biomedicina i vaig decidir que volia aprendre-les. 

 

Tot i així, la vessant de Wet Lab (laboratori experimental) també t’interessa?

Ara mateix, m’agrada més la Bioinformàtica, però el wet lab és necessari per a validar els resultats. Per això he decidit tornar-hi, i em fa il·lusió però també em fa respecte. El control que tens al wet lab és relatiu, cal molt temps i molts recursos. Si t’equivoques amb la bioinformàtica gastes temps, però tot està escrit, trobes l’error i el pots corregir i tornar a fer els càlculs… al wet lab si t’equivoques gastes molts recursos.

 

Ja saps que una de les qualitats que admirem de tu la resta del grup és com en saps de dibuixar, n’has après a una escola, o ets autodidacta?

He dibuixat sempre, de ben petita cap als 6 anys, ja anava a classe de pintura, i he fet classes molts anys, tant de pintura com de dibuix. I m’agradaria tornar-ne a fer, especialment de dibuix digital, ara amb la tablet es poden fer moltes coses.

 

T’has plantejat mai combinar la teva tasca investigadora amb la il·lustració científica?

M’he plantejat fer coses de comunicació científica, penso que comunicar la ciència és important. També m’he plantejat alguna vegada de fer còmics per explicar ciència, però de moment són projectes una mica massa grans, només m’ho he plantejat com a possibilitat.

fira_color (1)

Aquest dibuix el va fer la Clàudia de tots els membres del grup que vam participar a la Fira de la Recerca, en realitat és com la Foto impossible que no ens vàrem poder fer ja que hi anàvem per torns i mai no hi érem tots alhora.

Em pots explicar una mica la recerca que estàs fent actualment?

Concretament estic buscant mutacions recurrents (en diferents pacients) al genoma no codificant, és a dir que no codifica proteïnes, per trobar si algunes d’aquestes mutacions promouen el desenvolupament del tumor (mutació driver). És important perquè fins ara només s’havien estudiat aquestes mutacions en la part del genoma codificant, que és només un 2% de tot el genoma. No sabem gaire de la part del genoma no-codificant i això fa difícil el seu estudi. També ens falta aconseguir dades de molts pacients, ja que necessitem la seqüència del genoma complet, que són dades que no estan gaire disponibles.

De moment he fet la part computacional, hem trobat algunes mutacions candidates, i a continuació caldrà fer la validació a nivell experimental.

 

Per acabar, quina recomanació faries a les noves generacions de científics?

Per mi ha estat important trobar una motivació que et faci avançar amb el que estàs fent i t’ajudi a superar els entrebancs que vas trobant. Si trobes la motivació que et fa anar endavant, els entrebancs que trobes, els pots superar.

 

Un cop acabada l’entrevista, encara ens quedem xerrant, la Clàudia m’explica que de petita ja li van “publicar” un dibuix al programa de festes de Castelló. I no sé com acabem parlant de la darrera conferència científica a la que ha assistit, amb ponents només dones, i m’explica com era de diferent l’ambient. Ella hi ha fet una xerrada sobre la seva recerca, a alguns del grup ens ha fet gràcia els cargols que ha fet servir per a il·lustrar la seva explicació.

Links relacionats:

Les Mutacions

Cap a la Fira de la Recerca en Directe

 

Chemomut_artwork (1)

Aquesta il·lustració la va fer la Clàudia per a un dels darrers articles publicats pel grup a Nature Genetics, “The mutational footprints of cancer therapies” sobre l’empremta mutacional que podem detectar en els tumors metàstasis deguts als tractaments del càncer.

bbg_2_transparent

La Clàudia també ha dibuixat el LOGO del Grup i darrerament l’hem estampat en una tassa que ens hem autoregalat per Nadal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s