Per què estudiem el dany i la reparació de l’ADN?

Us imagineu què li passaria a un edifici que no es reparés mai? Que un edifici es faci malbé pel simple pas del temps o per l’acció d’elements externs, com la pluja o el vent, és quelcom que no ens sorprèn, tothom es pot imaginar què passa si no es fan les reparacions adequades. Podríem fer una comparació dels processos de dany i reparació de l’ADN amb el que pot passar quan es danya un edifici. L’edifici pot sofrir molts tipus de danys diferents. Fins i tot alguns poden ser errors de construcció, però la majoria es van acumulant durant la vida de l’edifici.

Per exemple, en un edifici podem tenir esquerdes a la façana, que poden ser produïdes per un càlcul inicial mal fet, o poden ser produïdes per uns materials que amb l’acció de l’aigua i el sol s’acaben fent malbé i esquerdant. En aquests casos necessitarem un paleta que ho arregli. Si la reparació és adequada segurament no hi haurà cap problema amb l’edifici. També hi pot haver un problema a les canonades d’aigua i aleshores es necessitarà un lampista. Si no s’arriben a reparar alguns d’aquests danys, amb l’acció del pas del temps i de les inclemències ambientals, l’edifici es fa malbé, envelleix més ràpidament i pot acabar caient.

freestocks-org-547540-unsplash

Photo by freestocks.org on Unsplash

 

Les mutacions es produeixen a partir de lesions no reparades de l’ADN. Les lesions en l’ADN es produeixen constantment però la cèl·lula té mecanismes per a reparar la lesió. Diferents tipus de lesions es reparen amb diferents mecanismes, i si aquests mecanismes no funcionen es produeix la mutació permanent. Per aquest motiu és important estudiar com són aquests mecanismes per conèixer millor en quins casos es produeix el dany i no es repara i quins factors intervenen en aquests processos.

L’ADN de les cèl·lules es pot danyar per un error durant la divisió cel·lular. Això pot passar perquè la maquinaria  encarregada de llegir la seqüència d’ADN i fer-ne la còpia (procés conegut com replicació) es pot equivocar i introduir una lletra  equivocada. Hi ha una altra maquinària encarregada  d’anar revisant i corregint els errors, però en alguns casos també li pot passar l’error per alt i llavors queda una mutació permanent.

Quan les molècules que formen l’ADN són exposades a llum ultraviolada, es formen enllaços anormals entre elles de manera que apareixen protuberàncies en la estructura de doble hèlix. Aquest tipus de dany té un mecanisme de reparació concret anomenat “Reparació per excisió de nucleòtid”. Hi ha diverses molècules implicades en el mecanisme de reparació. Com si tinguéssim diferents “operaris” dins la cèl·lula, unes molècules s’encarreguen de reconèixer on s’ha produït el dany, després unes altres tallen el trosset que conté l’error (excisió), i finalment unes altres s’encarreguen de tornar a posar el trosset d’ADN corresponent.

S’estima que el dany en l’ADN de les cèl·lules dels humans pot ser de 10.000 a 100.000 events cada dia. Molts d’aquests danys es reparen correctament. Si no es reparen, la cèl·lula té altres mecanismes per a què el dany no tingui cap repercussió per l’individu, com ara la mort de la pròpia cèl·lula (apoptosi). Però si no hi ha una bona reparació o si la cèl·lula no queda eliminada, es pot produir una mutació permanent que acabi convertint la cèl·lula en cancerosa.

Una de les línies de recerca del grup està focalitzada a estudiar aquests mecanismes de dany i reparació de l’ADN. Si aconseguim comprendre amb més detall tots aquests processos, comprendrem millor què és el que fa que una cèl·lula es torni cancerosa. D’aquesta manera, podrem avançar en el coneixement de la biologia del càncer, i en tenir més coneixement, es podrà avançar en la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquesta malaltia.

Links relacionats

Les mutacions

3 pensaments sobre “Per què estudiem el dany i la reparació de l’ADN?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s