Cap a la Fira de la Recerca en Directe

Què ens diuen les mutacions sobre el càncer?

Activitat del grup BBGLab per a la Fira de la Recerca en directe 2019

Entre els dies 6 i 9 de març es celebrarà al Cosmocaixa la Fira de la Recerca en directe 2019, organitzada pel Parc Científic de Barcelona, en la que 11 grups de recerca catalans mostraran en directe la seva ciència del dia a dia a joves d’entre 15 i 18 anys.

Enguany hem tingut la sort de ser un dels grups escollits per ser-hi representats. Com sabeu, al grup pensem que és molt important que la nostra recerca, que és molt especialitzada, pugui arribar al màxim públic possible. Que la recerca que fem sigui coneguda pel públic en general és tan important com que sigui coneguda per altres científics, d’aquesta manera fem un retorn a la societat. Jo personalment penso que comunicar i compartir el coneixement generat és inherent al fet de fer ciència i generar coneixement científic.

Un tret molt característic del grup és la forma en què es genera aquest coneixement científic. La manera de treballar al BBGLab és principalment cooperativa, i també creiem que aquesta és una característica important a l’hora de fer ciència i generar coneixement. Us vull explicar a continuació la manera com hem creat l’activitat que farem a la Fira de la Recerca, que, d’alguna manera, ha funcionat com un altre dels projectes que es porten a terme al grup.

Un projecte científic és bàsicament un procés creatiu, el projecte de pensar l’activitat de divulgació també ho ha estat, i trobo interessant compartir amb vosaltres com s’ha elaborat, com s’ha pensat, com ha nascut la idea i com ha anat creixent.

Així, un bon dia rebem un correu de la Muriel, com sempre engrescant-nos a participar a una nova activitat de divulgació de la ciència. La Clàudia, entusiasta com sempre, de seguida s’hi vol apuntar, el Fran comenta que ell també hi està interessat. Doncs endavant ,no? La Muriel ens explica una mica de què va, són 4 dies, 3 per a escolars i un per a public general. Haurem de preparar alguna activitat molt curta però en què els participants “toquin” o “facin” alguna cosa relacionada amb la recerca del grup. Com que fem Bioinformàtica no ho veiem del tot clar, però com que ens fa il·lusió, ja ens inventarem alguna cosa, pensem…

Així doncs, li diem a la Muriel que sí, que participarem en l’activitat. De moment hem de presentar un petit text explicatiu de la recerca i l’activitat. Per a engrescar més el públic, es publiquen els resums de tots els grups interessats i es pot votar on-line per a què amb aquests vots s’escullin els 11 grups que participaran finalment a la fira.

Omplim una fitxa expressant que estem interessats:

El nostre grup, “Barcelona Biomedical Genomics Laboratory”, liderat per la Dra. Núria López Bigas, està centrat en l’estudi del càncer des d’una perspectiva genòmica. Més específicament, treballem en la identificació de les alteracions del genoma que donen lloc a processos tumorals així com els mecanismes responsables de la seva aparició i el seu potencial per millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels pacients oncològics.

Començant amb una breu introducció a la genòmica del càncer, els visitants faran servir les nostres eines bioinformàtiques (www.intogen.org i http://www.cancergenomeinterpreter.org) per analitzar les mutacions més comunes en diferents tipus de càncer i com aquest coneixement es pot traduir en una medicina personalitzada.

Passen uns dies i ens envien l’enllaç, el compartim, fem algun tuit,…. I passen uns dies més, potser unes setmanes. Finalment ens arriba la bona notícia!! El nostre projecte ha estat seleccionat. Ens haurem de posar les piles i pensar quelcom interessant que aconsegueixi captivar els estudiants.

Així doncs, finalment ens hem d’arremengar. Quedem amb el Sergi del Parc Científic per a què ens expliqui amb més detall què és el que hem de preparar. Es tracta d’una fira, on tindrem un estand (com al Mobile World Congress però en petit) i per tant hem de “mostrar” en què consisteix la recerca del nostre grup. Els diferents grups d’estudiants aniran passant pels diferents estands i tindrem uns 15 minuts per fer quelcom que ells puguin “tocar”, “fer”, “experimentar” i que els faci entendre quina és la recerca que fem.

En parlem amb la Clàudia, i ho veiem clar, ha arribat el moment d’implicar tot el grup, o si més no, a tothom que hi estigui interessat. Organitzem una reunió a la que convidem a tot el grup, expliquem el plantejament i demanem implicacions a diferents nivells, hi ha els que estan disposats a col·laborar a la Fira, els que participaran en la preparació de tota l’activitat, en la preparació del material. Per començar hem de pensar un enigma, un títol, i preparar tres pòsters per al mes vinent.

Amb un equip divers, alguns que han vingut a alguna reunió s’han entusiasmat molt a pensar l’activitat.

A la primera reunió entre tots hem pensat el títol de l’activitat, també pensem en l’enigma però barregem una mica els conceptes, el títol de l’activitat serà: “Desxifrant el codi del càncer”

Quant a l’enigma, tenim diverses opcions: Són totes les mutacions malignes?, Tinc mutacions? El càncer és una sola malaltia? Què ens diuen les mutacions sobre el càncer?

Les següents setmanes tindrem una sèrie de reunions en què amb dees de tots anirem perfilant el “joc” que estem pensant, el Jordi, ha fet un document conjunt en què recull cada part de l’activitat, amb els objectius de cada part i tot, es nota que va ser monitor!

Més endavant acabarem de perfilar la idea, però ara ens cal posar-nos les piles amb els pòsters, la Clàudia fa un document compartit i cadascú s’apunta a on col·laborarà, sembla que ens en sortirem, la Laia i la Winona enllesteixen el primer –“quines figures més bones!” els diu la Núria– el Ferran completa el segon, i la Clàudia amb l’ajuda de l’Erika el tercer. Quedo meravellada del resultat, malgrat la diferència en els matisos i l’estructura es complementen perfectament i formen un conjunt de 3 pòsters complet. Aquest equip és imparable! Hi ha feina conjunta i feina paral·lela, i tot va sortint i es va generant de manera totalment lògica!

Poster Fira

Les següents setmanes ens relaxem una mica, ara encara falten un parell de mesos, però aquests passen molt de pressa. Sort que el joc ja el tenim quasi pensat. Per decidir quantes mutacions hauran de treure del “seqüenciador” (una capsa amb boles), hauran d’agafar unes cartes que determinaran a sorts, l’edat, i altres factors de risc. Un cop treguin les mutacions les hauran d’introduir al Cancer Genome Interpreter, però finalment decidim que funcionarà millor si l’adaptem. El Jordi i l’Iker en fan una versió reduïda i simplificada, això requereix fer una nova web.

Ja queden poques tasques: les cartes, la web, el seqüenciador, un petit guió, el “mutation holder”. Tornem a fer un doodle on cadscú s’apunta, i d’aquesta manera va sortint tot.

La setmana ja s’acosta, gairebé no tindrem temps de provar l’activitat abans de començar, però en tenim tantes ganes que ha de sortir bé per força. Ho sabrem en pocs dies, quins nervis!!!

 

 

 

Un pensament sobre “Cap a la Fira de la Recerca en Directe

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s