Dia Mundial de la Recerca del Càncer

El dia 24 de setembre està dedicat a la Recerca del Càncer (World Cancer Research Day/ Día Mundial de la Investigación en Cáncer). L’objectiu de dedicar un dia especial a la recerca sobre el càncer, és donar visibilitat a la importància que té la recerca en l’avenç per fer front a una malaltia que en realitat en són moltes. Podria posar aquí números impressionants; els nous diagnosticats cada dia, l’estimació de població afectada d’aquí a 10 anys, les morts, les supervivències… Podeu trobar aquesta mena de dades en aquest enllaç: Día Mundial de la Investigación en Cáncer.
Realment, la tasca que es fa actualment a nivell mundial per investigar sobre el càncer és importantíssima. A nivell de Catalunya també podem estar orgullosos, ja que tenim diversos centres de recerca oncològica pioners a nivell mundial. Però com que l’ambició d’aquest blog és més aviat discreta us parlaré una mica més de la recerca que fem al grup bbglab per contribuir amb el nostre granet de sorra en aquesta recerca.

Podem dividir la recerca que fem al grup en tres línies importants:

Per començar, treballem per entendre els processos que determinen que es produeixi una mutació, aprofundint en la comprensió dels mecanismes de dany i reparació de l’ADN. Per a aquests estudis utilitzem eines bioinformàtiques per trobar patrons a partir de milers de dades. Darrerament, també estem dissenyant experiments que ens permetin produir nosaltres un dany controlat en l’ADN de cèl·lules in vitro, per després poder estudiar com es produeix la reparació. D’això us en vaig parlar una mica al post Un dia al laboratori .

Una altra de les línies de recerca és la de trobar mutacions conductores de càncer (drivers), d’això us en vaig parlar al post sobre Mutacions que vaig fer fa uns mesos. Recordareu que era com buscar una agulla en un paller. Quan aconseguim trobar una d’aquestes agulles, o si tenim indicis de que un objecte del paller podria ser una agulla, estem contribuint a l’avenç en el coneixement sobre el càncer, i per tant, aquest coneixement en uns quants anys podria esdevenir en millores en el diagnòstic i el tractament de la malaltia.

La tercera línia és més aplicada, i amb ella pretenem contribuir a la medicina de precisió. La medicina de precisió és la que permet trobar el tractament més adequat per a cada pacient. Al nostre grup hem recollit una gran quantitat de dades de recerca i dades clíniques que relacionen els tipus de tumors (segons les mutacions que es troben en seqüenciar-ne l’ADN) amb els tractaments que s’ha vist prèviament, sovint en assajos clínics, que funcionen millor. Tota aquesta informació ha estat introduïda en bases de dades i en una plataforma informàtica destinada a ser utilitzada tant per oncòlegs com investigadors. És el Cancer Genome Interpreter, és a dir, un intèrpret de tota aquesta informació per ajudar als oncòlegs a prendre decisions sobre el tractament més adequat en cada cas.

Si busqueu informació més concreta sobre tractaments o efectes del càncer, perquè sou pacients o familiars, us recomano aquestes webs o blogs:

Asociación Española Contra el Cáncer: AECC
Fundació Josep Carreras: Imparables contra la Leucemia
Institut Català d’Oncologia: Conèixer el càncer

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s