Per què és important protegir-se del sol?

La llum del sol és imprescindible per a la vida a la Terra, els éssers vius en depenem directament, i no només per veure el que tenim al davant sinó per a alimentar-nos. Com? Doncs ja que la llum del sol és necessària per a la fotosíntesi, el procés que permet a les plantes aprofitar els nutrients que obtenen del sòl i de l’aire i transformar-los en matèria orgànica. Els éssers vius que no som capaços de generar matèria orgànica per mitjà de la fotosíntesi, ens alimentem directament d’altra matèria orgànica.

A més d’això, la llum del sol en combinació amb l’atmosfera, fa que la temperatura a la superfície terrestre sigui confortable per a les espècies que actualment habitem la Terra. Si no existís l’atmosfera, la temperatura mitjana a la superfície de la Terra estaria al voltant de 20o sota zero. Hi podria haver vida igualment però els éssers humans estaríem una mica incòmodes.

Ara bé, aquesta llum tan necessària té una part amagada de la que ens convé protegir-nos. La llum visible del sol és blanca per contenir moltes longituds d’ona, això ho podem veure quan les gotes d’aigua descomponen la llum  com un prisma en tot l’arc de sant Martí. Però hi ha una part de la llum que és invisible, són els raigs Ultraviolats (UV). Aquestes radiacions tenen la capacitat de descompondre algunes molècules, i també poden fer malbé l’ADN de les cèl·lules de la pell. Hi ha tres tipus de Raigs Ultraviolats UVA, UVB i UVC. Per sort, aquests últims, els més perillosos, són absorbits per l’atmosfera terrestre, però encara queden els UVA i els UVB.

IMG_20180707_193507099

 

La natura és molt sàvia, i resulta que les cèl·lules tenen mecanismes per reparar els danys produïts per aquests raigs a l’ADN, hi ha un conjunt de proteïnes preparades per identificar aquestes lesions a l’ADN i activar un mecanisme de reparació. Ara bé, en algunes ocasions aquests mecanismes poden fallar i el dany produït per la radiació solar a l’ADN esdevé una mutació perpètua que pot acabar provocant un càncer de pell. Una de les línies d’investigació al nostre grup està enfocada a estudiar aquests mecanismes de dany i reparació de l’ADN, la comprensió d’aquests mecanismes servirà en un futur per a comprendre millor com comencen aquests càncers i eventualment podria servir per a trobar solucions terapèutiques.

La millor manera d’evitar aquest tipus de càncer a la pell, és minimitzar la quantitat de dany produït a l’ADN, i de moment el millor que es pot fer és protegir-se del sol. Ens podem protegir de les radiacions UVA i UVB a la pell de moltes maneres, de fet habitualment n’estem protegits pel fet d’estar moltes hores en espais tancats.  A l’estiu, però, que és quan fem més activitats a l’aire lliure, convé tenir en compte algunes qüestions: evitar exposicions molt prolongades, evitar les hores de més radiació que són les hores centrals del dia, i utilitzar mecanismes de protecció com les cremes solars.

 

Si voleu informació sobre com protegeixen les cremes solars, en aquest article de Cuaderno de Cultura Científica la Déborah García Bello ens en parla:

La ciencia que deberías saber antes de comprar tu protector solar

IMG_20170826_194732249

 

 

Un pensament sobre “Per què és important protegir-se del sol?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s